Cel mai pufos si gustos cozonac. Are o crema lejera de cacao si nuca si un gust placut si aromat de portocala. 🙂 😉
Ingrediente pentru doi cozonaci mici:
- Pentru aluat:
- 550g făină
- 150g zahăr
- 300ml lapte călduț
- 4 gălbenușuri
- 30 ml ulei
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 și 1/2 plic de drojdie
- 1 praf de sare
- coajă rasă de la o portocală și de la o lămâie
- Pentru cremă :
- 4 albușuri
- 4 lg zahăr
- 4 lg cacao
- 200g nuci măcinate
- esență de rom
- stafide obțional
- Pentru uns :
- un gălbenuș
- mac
- bucati de nuci (obtional)
Mod de preparare :
In vasul robotului sau într-un bol punem toate ingredientele solide (faina, zaharul, zaharul vanilat, sare si drojdia) și amestecam bine cu un tel.
Adăugăm coaja rasă de la lămâie și portocală, laptele călduț, gălbenușurile, esenta de vanilie și începem sa frământam timp de 10 minute.
Adăugăm treptat uleiul până aluatul se desprinde de pe pereții vasului. Lăsăm la dospit pentru o ora, până își dublează volumul.
Pregătim crema : mixăm bine albușurile și adăugăm treptat câte o lingură de zahar. Punem cacao, nucile măcinate, esenta de rom și amestecăm bine. Daca vi se pare crema tare, adaugati putin lapte.
Împărțim aluatul în două, iar fiecare în trei sau două bucăți, depinde cum vreți sa îl impletiți. Ungem masa de lucru cu ulei si intindem fiecare bucată, ungem cu cremă, presărăm câteva stafide și rulăm cu grija.
Impletim cele trei bucăți și punem ușor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsăm la dospit 30 de minute.
Ungem cu gălbenuș, presărăm cu mac și dăm la cuptor la 170° pentru o oră.
Bună!! 🙂 🙂 Iţi multumesc pentru vizită! 🙂 Comentariile sunt bine-venite. 🙂Dacă îți plac şi te-au inspirat preparatele mele, poți sa ma urmaresti pe pagina de facebook “Gatesc cum imi place”, iar dacă vrei sa primești rețetele mele, imi poți da un Follow (e important sa iţi scrii adresa de e-mail daca vrei sa primesti noile retete) 😉 😉
1 thought on “Cozonac cu nucă”